Global Uprisings’den Taksim Komünü Belgeseli

05.08.2013
İngilizce’den çeviren Translators For Justice
Kaynak: http://roarmag.org/2013/08/istanbul-protests-occupy-gezi-documentary/

Yazan: Brandon Jourdan ve Marianne Maeckelbergh

Taksim Komünü: Gezi Parkı ve Türkiye’deki Ayaklanma

Global Uprisings, son belgeselinde Gezi Parkı işgalini ve kitlesel ayaklanmayı tetikleyen sert boşaltma sürecini anlatıyor.

2013 Mayıs sonundan bu yana, siyasi tutuklamalar, Türkiye’nin dört bir yanında sürüyor. Başta Beyoğlu’nun merkezi olmak üzere İstanbul’da üç haftadır aralıksız süren çatışmalar sonrasında, şehir savaş maydanına döndü. Şimdiye kadar beş kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı.

Protestocular, başlangıçta, geniş kapsamlı şehirleşme projelerinden birine dahil edilen İstanbul Gezi Parkı’nın yıkımına engel olmak istediler. Olay karşısında polisin aşırı güç kullandığı saldırılar 28 Mayıs 2013’te başladı ancak 31 Mayıs Cuma günü polis parkta uyumakta olanlara saldırınca olaylar dramatik bir hâl aldı.

Birkaç gün içinde polis müdaheleleri korkunç bir boyuta ulaştı. Polisin şiddet uyguladığı görüntüler kısa zamanda dünya çapında yayıldı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve onun otoriter tavrına karşı bir ayaklanmaya dönüştü.

Bu kısa belgesel, Gezi Parkı işgalinin, parkın 15 Haziran 2013’de  boşaltılmasının ve mücadeleye devam eden protestocuların hikâyesini anlatıyor. Göstericilerle yapılan röportajları ve daha önce izlenmemiş pek çok görüntüyü barındırdırıyor.

.

Leave a comment